nye expekt Blog

EM i fodbold 2024 optakt

Denne sommer venter en ny EM-slutrunde i fodbold, hvor Europas 24 bedste mandskaber dyster om titlen som europamestre. EM er blandt de mest prestigefyldte turneringer en fodboldspiller kan vinde og overgås i prestige vel kun af VM. Du kan spille på alle kampe ved EM i fodbold hos expekt, hvor du også finder masser af EM-specials. Læs denne EM2024 optakt for at blive klædt på til sommerens store fodbold-turnering, hvor holdene er inddelt i seks grupper med fire hold i hver.

EM har historisk set budt på masser af uforglemmelige kampe og store dramaer, og turneringen er oftest mere jævnbyrdig end VM, da alle holdene, som har kvalificeret sig, har en stor kvalitet, mens der til VM kan være miniput-nationer med.

EM-turneringen er dog siden 2016 blevet udvidet fra 16 til 24 hold, hvilket betyder at det nu er blevet muligt for nogle af de mindre europæiske fodboldnationer som eksempelvis Albanien og Georgien at sikre sig adgang til turneringen. 

Danmark har som bekendt stolte traditioner ved tidligere EM-turneringer og foruden triumfen i 1992, hvor de undertippede danskere gik hele vejen, har Danmark også været i semifinalerne i både 1984 og 2021. Danmark skal i deres første kamp ved EM 2024 spille mod Slovenien, hvor forventningerne blandt de danske eksperter er tre point.

Tyskland som værter

EM 2024 finder sted i Tyskland, og senest Tyskland var værter for en hel fodboldslutrunde var ved VM i 2006, som blev en gigantisk fodboldfest både på og uden for banen. Bliver sommerens slutrunde en lige så stor succes?

Blandt de kvalificerede hold til EM 2024 er velkendte fodboldnationer som Frankrig, England, Italien, Spanien, Holland og Portugal. Der er dog også blevet plads til normalt mindre succesfulde fodboldnationer blandt de kvalificerede hold, som foruden Albanien og Georgien tæller mandskaber som Slovakiet, Skotland og Slovenien, som ofte ellers ikke kvalificerer sig til de store slutrunder.

Tyskland er en af de mest fodboldgale nationer, og kampene spilles på arenaer som er kendte fra tysk fodbold som eksempelvis Stuttgart Arena og Düsseldorf arena. De tyske fodboldfans er kendt for at være nogle af de mest passionerede, og der venter uden tvivl en kæmpe fodboldfest på legendariske stadions som Stuttgart Arena og det olympiske stadion i Berlin.

EM i fodbold er dog ikke kun for tyskerne, og der ventes et hav af tilrejsende fans fra hele fodbold-europa heriblandt masser af danske rooligans. Grundet Tysklands centrale placering i Europa, kan vi se frem til masser af glade fodboldfans fra alle de deltagende nationer.

En af grundene til den store tyske fodboldfest i 2006 var et underholdende og ungt tysk landshold, som selv gik hele vejen til semifinalen. Det skabte et stort fællesskab i den tyske befolkning, og 2006-landsholdet blev på trods af, at de ikke gik hele vejen til store nationalhelte. Flere af spillerene fra 2006-holdet var desuden med i 2014, da Tyskland gik hele vejen ved VM i Brasilien.

De tyske værter er selvfølgelig også blandt favoritterne til EM 2024, men de overgås i favoritværdigheden af både England og Frankrig, mens også Spanien og Portugal er blandt oddssætternes yndlinge. 

EM-profiler

EM-slutrunden bliver altså spækket med et hav af internationale stjerner, og især alle de ovennævnte mandskaber kan stille med en ren stjerneparade af topspillere. Vi savner dog vores norske og svenske naboer, som ville have pyntet turneringen med tre af Premier Leagues bedste spillere i form af Martin Ødegaard, Erling Haaland og Alexander Isak.

Men udover fraværet af disse profiler er der ikke mange andre, som glimrer ved deres fravær til EM-slutrunden. Og heldigvis er der masser af fantastiske spillere som Mbappe, Cristiano Ronaldo, Bellingham og Musiala at glæde sig til at følge under EM 2024 i Tyskland.

Grupper og kampe

EM 2024 består af seks puljer hver med fire mandskaber. Alle holdene i top to i hver gruppe samt de bedste fire tredjepladser går videre til ottendedelsfinalerne. Du kan læse nye expekts analyse af puljerne her.

Der er stort set altid en ‘Dødens Pulje’ ved de store slutrunder. Ved EM 2024 er det dog ikke helt oplagt, hvilken af puljerne, der er stærkest, men det er formentlig i Gruppe B, som består af Spanien, Italien, Kroatien og Albanien og Gruppe D, som består af Polen, Frankrig, Holland og Østrig, at der er mest kvalitet. 

Danmark er som bekendt havnet i pulje med Slovenien, England og Serbien ved EM 2024. En pulje som er noget mere overkommelig end den dynamitpulje, som Danmark var havnet i ved EM i fodbold i 2012, hvor modstanderne hed Holland, Tyskland og Portugal.

På grund af den noget specielle turneringsstruktur ved EM i fodbold, er det svært at forudsige præcis hvilke hold, som vil møde hinanden i ottendedelsfinalerne ved EM 2024. Hvis de tyske værter dog dummer sig og blot bliver to’er i deres pujle, kan de formentlig se frem til at skulle spille et brag af en kamp i ottendedelsfinalen mod enten Italien, Spanien eller Kroatien. 

Hvis Tyskland vinder deres pulje, og Danmark bliver to efter England, skal Danmark dog allerede møde de tyske favoritter i ottendedelsfinalen.

Nye expekt giver dig også overblikket over hele kampprogrammet her, og her kan du altså plotte Danmarks kampe i din kalender for EM24.

Spillere der skal holdes øje med

Som nævnt er der et hav af store profiler til denne turnering. Disse bliver spændende at følge allerede fra de indledende gruppekampe, hvor der ofte kan opstå gedigne overraskelser.

Profiler hos England

Fra de engelske favoritter skal det blive spændende at følge unge Jude Bellingham, som har indtaget La Liga med storm i denne sæson. Den alsidige Real Madrid-spiller har scoret hele 22 mål i denne sæson. Derudover har England profiler som Harry Kane, Bukayo Saka og Declan Rice, som alle er blandt nøglespillerne på Gareth Southgates hold. Det bliver interessant at se, hvor meget spilletid der vil være til Premier League-sensationen Cole Palmer, og om der er plads til både Chelsea-kometen og Phil Foden i startopstillingen. 

Profiler hos Frankrig

Hos Frankrig er der en stjerne over alle andre ved EM 2024: Kylian Mbappe. Det 25-årige fænomen har allerede spillet to VM-finaler, men han blev skurken under sidste EM-slutrunde, hvor han brændte det afgørende spark i straffesparkskonkurrencen mod Schweiz. Den hurtige angriber har også haft en skuffende afslutning på sin formentlig sidste sæson i PSG, da den franske hovedstadsklub måtte forlade Champions League i semifinalen. Kan Mbappe mon revanchere sig efter den tabte VM-finale i 2022?

Profiler hos Tyskland

Hos hjemmebanenationen er det en opsat trup, som skal revanchere sig efter en skuffende VM-slutrunde i 2022, hvor det blev til exit i gruppespillet. Ved EM-slutrunden i 2021 blev det også kun til en plads i ⅛-finalen, men på eget græs vil kravet blandt de mange tyske fans uden tvivl være mindst en plads i finalen. 

Der er store forventninger til unge spillere som Kai Havertz og Jamal Musiala, mens der stadig er masser af rutine i truppen i form af Manual Neuer, Thomas Müller, Toni Kroos og Ilkay Gündogan. Dermed har værtsnationen Tyskland alle forudsætninger for at levere et godt resultat ved EM 2024.

Spanien og Portugal

Spanien stiller også med et meget ungt landshold blandt andet med det blot 16-årige Barcelona-stjernefrø Lamine Yamal, mens det formentlig er sidste gang, at Portugal får glæde af Cristiano Ronaldo, som har spillet mere end 200 landskampe. Kan Ronaldo gentage triumfen fra slutrunden i 2016?

Slutrunden tegner sig til at blive utrolig jævnbyrdig blandt de store mandskaber, og der er ikke stor forskel i kvalitet mellem de otte bedste deltagere ved turneringen.

Hvilke hold deltager?

EM 2024 byder på 24 hold, hvilket har været normen siden 2016, hvor turneringen blev udvidet fra 16 hold. Det betyder, at det er nemmere for de mindre nationer at kvalificere sig, og sværere for de store hold at dumme sig i kvalen. Derfor har også alle de store nationer kvalificeret sig denne gang, og det er reelt kun måske vores norske og svenske naboer, som turneringen savner. Alle de store lande har kvalificeret sig, og samtlige EM-finaledeltagere siden 1992 er repræsenteret ved slutrunden med undtagelse af Grækenland.

Her følger et overblik over holdene ved EM 2024, og hvilke grupper de er havnet i.

 • Gruppe A: Tyskland, Skotland, Ungarn & Schweiz
 • Gruppe B: Spanien, Kroatien, Italien & Albanien
 • Gruppe C: Slovenien, Danmark, Serbien & England
 • Gruppe D: Polen, Holland, Østrig & Frankrig
 • Gruppe E: Belgien, Slovakiet, Rumænien & Ukraine
 • Gruppe F: Tyrkiet, Georgien, Portugal & Tjekkiet.

Georgien er den eneste debutant ved EM 2024, og den østeuropæiske nation er landet i en overkommelig pulje, som foruden favoritterne fra Portugal består af Tyrkiet og Tjekkiet.

Danmark bør også have gode chancer for avancement fra en pulje bestående af England, Slovenien og Serbien. 

I alt har 11 forskellige nationer vundet EM gennem historien, og Tyskland og Spanien har begge vundet turneringen tre gange, mens Frankrig og Italien har vundet EM to gange. 

Tyskland deltager ved EM 2024 ved en EM-slutrunde for 14. gang, hvilket er flest af alle. Danmark er også erfarne ved EM, og er i 2024 for 10. gang med til EM i fodbold.

Danmarks chancer ved EM 2024

Danmark deltager ved sin niende slutrunde siden 1984, og de rød-hvide har store resultater med i bagagen. I 1992 blev det jo til en sensationel EM-titel, mens man i både 1984 og 2021 også nåede blandt de sidste fire hold og begge gange var man utroligt tæt på en finaleplads. I 1988, 1996, 2000 og 2012 er det blevet til et tidligt exit allerede i gruppespillet, mens man i 2004 nåede en kvartfinale.

Du kan læse nye expekts store optakt og analyse af Danmarks chancer ved EM her.

Ambitionerne til 2024 må som minimum være en plads videre fra gruppen men helst også en kvartfinaleplads. Lodtrækningen har dog gjort det en smule besværligt for Danmarks videre færd efter gruppespillet.

Hvis Danmark som forventet ender som to'er i deres gruppe skal de nemlig formentlig møde Tyskland allerede i ottendedelsfinalen, hvilket uden tvivl vil blive en svær udfordring. Danmark skal derfor håbe, at Tyskland enten dummer sig i gruppespillet, eller at man selv kan vinde sin gruppe foran England.

Danmark viste ved sidste møde mod England, at de bestemt er til at bide skeer med, men England virker som et endnu stærkere hold end for tre år siden, og nøglespillere som Saka og Foden er blot blevet endnu bedre, ligesom det nye unge kuld med Bellingham og Cole Palmer virker som en stor mundfuld for den danske defensiv.

Det er dog svært at se Tyskland ikke vinde deres egen gruppe, ligesom det ikke virker sandsynligt at Danmark kan slå et tysk landshold, som har hjemmebanefordel. Den bedste mulighed for en succesfuld slutrunde kræver derfor formentlig, at man som minimum henter en uafgjort mod England og kan vinde sin gruppe. Hvis man vinder sin gruppe skal man møde en treer fra enten Gruppe D, Gruppe E eller Gruppe F. Det vil formentlig blive hold som enten Polen, Østrig, Rumænien, Ukraine eller Tyrkiet. Altså noget mere overkommelige modstandere.

Hvis Danmark mod forventning ikke slutter i top-to, men i stedet ender som en af de bedste fire treer, er det formentlig Belgien eller Portugal, som Danmark skal stå over for. Svære modstander jovist, men trods alt ikke lige så skræmmende som Tyskland. Dermed kan det potentielt vise sig, at chancerne for en kvartfinaleplads vil være større ved en dansk tredjeplads frem for en andenplads i puljen. Det er dog med sikkerhed ikke noget, som der kan spekuleres for meget i, da treerregnskabet sagtens kan blive kompliceret, og man risikerer jo som treer også at blive elimineret allerede i gruppespillet, hvis man er blandt de to dårligste treer på tværs af de skes grupper.


Spil på Danmarks kampe her


Du kan læse vores store optakter til Danmarks kampe her:

Danmark - Slovenien optakt Danmark - England optakt Danmark - Serbien optakt

Hvor spilles kampene ved EM i fodbold?

Kampene ved EM 2024 spilles over hele Tyskland, og der forventes udsolgt til alle kampene ved turneringen. I alt spilles der på ti forskellige stadioner fordelt over byerne: Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamborg, Düsseldorf, Köln og Leipzig.

Her spilles kampene i knockout-fasen:

De otte ottendedelsfinaler spilles på disse stadioner:

 • Det Olympiske Stadion, Berlin
 • BVB Stadion Dortmund, Dortmund
 • Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
 • Köln Stadion, Köln
 • Düsseldorf Arena, Düsseldorf
 • Frankfurt Arena, Frankfurt
 • Fussball Arena München, München
 • Leipzig Stadion, Leipzig

De fire kvartfinaler spilles på disse stadioner:

 • Stuttgart Arena, Stuttgart
 • Volksparkstadion, Hamborg
 • Düsseldorf Arena, Düsseldorf
 • Det Olympiske Stadion, Berlin

De to semifinaler spilles på disse stadioner:

 • Fussball Arena München, München
 • BVB Stadion Dortmund, Dortmund

Mens finalen den 14. juli naturligvis spilles i den tyske hovedstad:

Det Olympiske Stadion, Berlin

Hvordan vil expekt dække turneringen?

EM 2024 er en af årets største sportsbegivenheder, og turneringen dækkes naturligvis intenst på expekt. Du finder masser af blogs om turneringen, previews til de store kampe og optakter til grupperne. Du kan derfor trygt følge med på expekt for at være helt klar til den fantastiske turnering, som forhåbentlig venter. 

Vi har også en EM-kalender, hvor du kan finde en ny låge at åbne hver dag under EM. Her kan der gemmer sig alt fra gode tilbud til sjove quizzer. Husk at følge med i EM-kalenderen hver dag, så du ikke misser din daglige EM-låge.

Hos expekt kan du selvfølgelig spille live på alle kampene, men allerede nu kan du også spille på, hvem der bliver turneringens topscorer og hvem, der vinder turneringen.

Ved EM-turneringen i 2021 endte tjekkiske Patrik Schick og Cristiano Ronaldo som topscorere med fem mål hver. Ved EM 2024 er Kylian Mbappe og Harry Kane de store favoritter til at løbe med topscorer-titlen, mens man kan hente hele odds 13, hvis Cristiano Ronaldo igen er den skarpeste foran mål. Hvis Rasmus Højlund bomber løs som turneringens mest scorende giver det odds 34.

Hvis Danmark endnu en gang spiller sig frem til en semifinale, giver det odds 7, mens en gentagelse af triumfen i 1992 giver odds 41. Kan Danmark mon gentage succesen fra 1992?

Hvis Georgien, Slovakiet eller Albanien laver ‘en Grækenland anno 2004’ og tager EM-titlen kan du hente hele odds 501.

Blandt mere de sandsynlige outsidere kan et odds 17 på Holland eller odds 15 på de forsvarende italienske europamestre bestemt være en overvejelse værd. Også Belgiens efterhånden erfarne men uforløste landshold giver odds 15.


Alle EM Odds


FAQs

Hvor spilles finalen ved EM i fodbold 2024?

Finalen ved EM 2024 spilles på det olympiske stadion i Berlin. Her kan der i alt være plads til 74.475 tilskuere.

Hvornår spilles finalen ved EM 2024?

EM-finalen spilles søndag den 14. juli kl. 21.00 og kan følges på DR1 og TV2.

Kan Danmark vinde EM 2024?

Danmark vurderes af bookmakerne til at være niendestørste favoritter og giver pengene 41 gange igen, hvis de vinder turneringen.

Hvem skal Danmark spille imod ved EM 2024?

Danmark skal i den indledende pulje møder Slovenien, England og Serbien. Hvis Danmark ender blandt puljens to bedste eller blandt de fire bedste treer i turneringen, vil Danmark gå videre til ⅛-finalen.

Hvordan klarede Danmark sig ved sidste EM?

Sidste EM blev afviklet i 2021, da det var udsat et år på grund af Covid-19. Ved den turnering endte Danmark i semifinalen, inden det blev til nederlag til England efter en tæt kamp, hvor Danmark havde taget en tidlig føring.

Hvem er den største favorit til at vinde EM?

Ifølge oddssætterne er England og Frankrig de to lande med størst chance for at vinde EM-titlen. Værtsnationen Tyskland er den tredjestørste favorit til at vinde EM. Tyskland og Spanien er de eneste to lande, som har vundet EM tre gange.

Hvor mange kampe spilles der ved EM2024?

Der spilles i alt 51 kampe ved turneringen. Danmark er garanteret mindst tre kampe, men hvis de går hele vejen til finalen, vil de skulle spille i alt syv kampe.


Vores Partner
3F Superliga

Trustly
Apple Pay
Skrill
MobilePay
Paysafecard
Visa
Mastercard
Spillemyndigheten
ROFUS
Spillemyndigheten
Spillbranchen

LeoVegas Gaming plc. opererer under licenser udstedt af (Spillemyndigheden), som holder operationen af spiltjenester under tilsyn i Danmark. LeoVegas Gaming plc. besidder casinolicens med nummer (21-70665) udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026. LeoVegas Gaming plc. besidder også en spillelicens til at udbyde sportsspil i Danmark med nummer (21-70665), udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026.

Har du brug for yderligere råd og vejledning om ansvarligt spil og spilafhængighed, kan du kontakte Spillemyndighedens hotline StopSpillet eller udelukke dig selv fra online-spil via ROFUS.

Spil kan være vanedannende. Spil ansvarligt.18+

Vi er desværre ikke tilgængelige i dit område!

Du besøger en version af vores hjemmeside, der ligger uden for dit område.