Expekt Nyheder
Nye expekt har samlet alt du skal vide om dronningens nytårstale
Årets nytårstale kommer tættere og tættere på. Og den 31. december kl. 18, vil Dronning Margrethe endnu engang tale til nationen. Men hvad vil Danmarks dronning fortælle os i år, hvilke budskaber har hun paa hjertet og vil hun chokere med ordvalg eller bliver det en tale uden de store overraskelser? Det er spørgsmålet og herunder forsøger expekt at give dig overblikket over nytårstalen.
Hvad er dronningens nytårstale?
Hvert år på årets sidste dag sidder Danmarks regent, Margrethe 2., klar til at læse sin nytårstale op for den danske befolkning, og sådan har det været, siden hun blev dronning i 1972.
Traditionen med nytårstalen startede helt tilbage i 1880’erne, da den daværende konge Christian 9. holdt sin såkaldte skåltale for fædrelandet.
Der er meget tradition forbundet med dronningens nytårstale, og det er hvert år en begivenhed, der samler millioner af danskere foran skærmen.
Selve talen handler som regel meget om det år, der er gået. Dronningen taler om forskellige emner, kommer med sine refleksioner, sender nytårshilsner og meget andet i løbet af det kvarter, som nytårstalen cirka varer.
Dronningen er ikke bleg for at komme med sine tanker, og du kan længere nede læse et par citater fra dronningen, der bekræfter dette. Dronningen kan også tale om håb og ønsker for fremtiden. Majestætens nytårstale er samtidig den eneste dag i løbet af året, hvor hun taler direkte til den danske befolkning.
Historien om nytårstalen
Som nævnt har nytårstalen sine rødder fra Christian 9. Dengang blev talen holdt under hoftaflet nytårsdag.
Hvis du før har set dronningens nytårstale, vil du vide, at hun hvert eneste år afslutter sin tale med ordene “Gud bevare Danmark”, og det var Frederik 8., der i 1909 var den første til at komme med den bøn som afslutning på talen. Det var i øvrigt også under Frederik 8., at de landsdækkende aviser i landet begyndte at publicere talen.
I 1941 kunne danskerne for første gang høre nytårstalen i radioen, og i 1958 blev det besluttet, at nytårstalen skulle transmitteres i både tv og radio, og at talen samtidig skulle holdes nytårsaftensdag i stedet. Danskere bosat i udlandet kunne i 2010 for første gang se regentens tale direkte på dr.dk.
Dronning Margrethe blev som nævnt regent i 1972, og hun holdt sin første nytårstale den 31. december 1972. I 2021 holdt hun sin nytårstale nummer 50. Dronningens far, Frederik 9., holdt sin sidste nytårstale i december 1971, og han døde blot et par uger efter den tale.
Detaljer om nytårstalen
Det er sikkert og vist, at dronningens nytårstale hvert år afholdes den 31. december, da den markerer en afslutning på det år, der går på hæld.
Dronningen sidder og holder talen i Christian IX's Palæ på Amalienborg, og præcis klokken 18.00 begynder regenten at tale til de mange, mange seere og radiolyttere.
Selve nytårstalen laves i et samarbejde mellem Statsministeriet, dronningen og hendes tætteste rådgivere. Det er Statsministeriet, der står for første udkast til talen, og derefter taler dronningen om udkastet med sine rådgivere. Dronningen sætter sit personlige touch på talen og gør den til sin egen. Dernæst sendes den færdige udgave tilbage til Statsministeriet til gennemlæsning og godkendelse.
Berømte fraser og momenter
Den klart mest berømte frase fra dronningens nytårstale er den afsluttende bøn “Gud bevare Danmark”. Når dronningen har sagt disse ord, ved man, at talen er forbi.
Mange af dronningens nytårstaler gennem tiden har også indeholdt en nytårshilsen til både Grønland og Færøerne.
Nedenfor kan du læse nogle af de ord, som dronningen har sagt flere gange i sine taler i løbet af årene:
- Nytår
- Verden
- Glæde
- Familie
- Sommer
- Generationer
- Livet
- Folk
- Ansvar
- Igen
Det var ti eksempler på ord, som dronningen har sagt flere gange gennem årene, og herunder kan du læse et par berømte momenter fra de over 50 taler, som dronningen har holdt.
I talen fra 1976 taler dronningen blandt andet om lykke.
Hendes citat fra talen i 1976 er som følger: “Hvad jager vi dog efter? Er det lykke? Den har endnu ingen fanget ved kun at tænke på sig selv. Den smutter fra os, hvis vi tror, vi kan gribe den uden at dele den med andre. Ja, uden at det først og fremmest er de andres lykke, vi vil.”
I 1984 holdt dronningen en af sine mest berømte nytårstaler, og den blev berømt på grund af dette citat:
“Så kommer vi med vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at det nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde.”
Begge ovenstående citater er eksempler på, at dronningens valg af ord er afgørende, og at de kan være med til at gøre en forskel. Du kan se alle spilmulighederne på dronningens nytårstale hos expekt her. Vælger du at spille på nytårstalen eller andet, så husk at spille ansvarligt. Det vil sige, at du kun skal spille for beløb, som du kan holde til at miste.
FAQ
Kan jeg spille på dronningens nytårstale hos nye expekt? Ja, du kan spille på nytårstalen, hvis du har en konto på nye expekt. Hvis du er minimum 18 år gammel og har adresse i Danmark, kan du oprette en konto ved nye expekt.
Hvornår holder dronningen sin nytårstale? Hvert år holder dronningen sin nytårstale den 31. december, og sådan har det været siden 1958.
Hvor kan jeg se dronningens nytårstale i tv? Du kan følge dronningens nytårstale live på DR1, TV 2, DRTV og TV 2 Play. Du kan også lytte til nytårstalen i radioen, hvis du fx er på farten, eller du bare foretrækker at høre den i radioen.
Hvad tid holder dronningen sin nytårstale? Dronningen starter sin nytårstale klokken 18.00, og det foregår fra Christian IX's Palæ på Amalienborg.