nye expekt Blog

Superligaen: Historie, statistikker og meget mere

Superligaens historie

Superligaen så sit lys for første gang i 1991, da den erstattede den hidtidige 1. Division som landets bedste fodboldrække. Superligaen blev fra start en stor succes både blandt tv-seerne og for interessen ude på de danske stadions.

Superligaen har i alt haft otte forskellige mesterskabshold, og i de første fem sæsoner var der faktisk hele fem forskellige hold, som vandt mesterskabet. Superligaen har desuden haft mange forskellige navne gennem historien, og har tidligere blandt andet været kendt under sponsornavne som Faxe Kondi Ligaen og SAS Ligaen. På nuværende tidspunkt hedder rækken 3F Superligaen.

Superligaens gamle format

I den første udgave af Superligaen, som fandt sted i foråret 1991 bestod Superligaen af et grundspil på 18 kampe. Allerede i den følgende sæson 1991/92 bød Superligaen udover et grundspil også på et slutspil for de otte bedste hold på i alt 14 kampe. I 1995/96 blev strukturen dog igen væsentligt ændret, da man afskaffede slutspillet og i stedet havde et grundspil med i alt 33 kampe. Dermed mødte de i alt nu 12 hold hinanden tre gange i løbet af sæsonen.

Superligaens nuværende format

Superligaen kørte med denne struktur i mange år, indtil der i 2016/17 blev præsenteret en ny Superliga struktur, som blandt andet indeholdt et slutspil. Siden den første ændring er Superliga strukturen blevet ændret ad flere omgange, og det nye format i Superligaen består i dag af et grundspil på i alt 22 runder. Her mødes de 12 Superligaklubber alle andre hold to gange. Efter de 22 spillerunder gøres tabellen op, og de seks øverst placerede hold får en plads i slutspillet, mens de seks dårligst placerede mandskaber skal i kamp mod hinanden for at undgå en nedrykning. I begge slutspil overføres de point, som allerede er optjent i grundspillet.

Både mesterskabs- og nedryknings-slutspillet består af 10 kampe for hvert hold, og der dystes dermed direkte med ens nærmeste konkurrenter.

Da turneringsstrukturen blev ændret, og der blev indført et slutspil var det med ønsket om at gøre Superligaen endnu mere spændende. Med slutspillet er der flere kampe mod de hold, som ligger tæt på hinanden i tabellen.

Superliga vindere gennem tiden

Som tidligere nævnt har i alt otte forskellige klubber hentet guldmedaljer gennem Superligaens historie. Det mest succesfulde hold er med afstand FC København, som har triumferet hele 15 gange. Brøndby er de nærmeste rivaler med syv mesterskaber, mens AaB, som rykkede ned fra Superligaen i sidste sæson, er nummer tre på listen med fire Superliga-titler.

Statistikker til og med 22/23-sæsonen


Flest Vundne Superligatitler

Alle Tiders Topscorere

Flest Hjemmesejre Gennem Tiderne

Flest Nedrykninger Gennem Tiderne

Danske Superliga stadions

Der er som sagt 12 hold i Superligaen, og de har alle deres eget stadion, og dermed spilles der altså dansk topfodbold 12 forskellige steder i landet.

Det største stadion er naturligvis den danske nationalarena, Parken, hvor FC København spiller deres hjemmebanekampe. Ikke langt fra Parken ligger Brøndby Stadion. Jyllands største arena er Ceres Park, hvor AGF har hjemme. Fynske OB spiller deres hjemmekampe på Nature Energy Park, mens FC Midtjylland med knap 12.000 pladser på MCH Arena har ligaens femtestørste tilskuerkapacitet.

Oprykkerne fra Vejle spiller på Vejle Stadion, mens talentfabrikken hos FCN spiller på Right to Dream Park. Capheus Park Randers er hjemsted for kronjyderne, og Lyngby findes naturligvis på traditionsrige Lyngby Stadion.

Oprykkerne fra Hvidovre spiller på Pro Ventilation Arena, og i Silkeborg hedder stadionet Jysk Arena. Endelig hedder hjemmebanen Energi Viborg Arena for klubben fra domkirkebyen.


Vores Partner
3F Superliga

Trustly
Apple Pay
Skrill
MobilePay
Paysafecard
Visa
Mastercard
Spillemyndigheten
ROFUS
Spillemyndigheten
Spillbranchen

LeoVegas Gaming plc. opererer under licenser udstedt af (Spillemyndigheden), som holder operationen af spiltjenester under tilsyn i Danmark. LeoVegas Gaming plc. besidder casinolicens med nummer (21-70665) udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026. LeoVegas Gaming plc. besidder også en spillelicens til at udbyde sportsspil i Danmark med nummer (21-70665), udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026.

Har du brug for yderligere råd og vejledning om ansvarligt spil og spilafhængighed, kan du kontakte Spillemyndighedens hotline StopSpillet eller udelukke dig selv fra online-spil via ROFUS.

Spil kan være vanedannende. Spil ansvarligt.18+

Vi er desværre ikke tilgængelige i dit område!

Du besøger en version af vores hjemmeside, der ligger uden for dit område.