nye expekt Blog

Danske spillere i Premier League

Premier League har lige siden sin start i 1992 været blandt danske fodboldfans mest foretrukne ligaer, og heldigvis har også masser af danske spillere sat deres præg på Premier League.

I den første sæson af Premier League var både Peter Schmeichel (Manchester United), Torben Piechnik og Jan Mølby (begge Liverpool) samt John ‘Faxe’ Jensen (Arsenal) en del af det fine selskab, og flere af dem havde imponeret under dens sommers slutrunde, hvor Danmark jo strøg til tops i Sverige.

Op gennem 1990’erne kom der flere og flere danskere til Premier League, og denne tendens fortsatte i 00’erne, og i hele turneringens historie har hele 16 danske spillere optrådt mindst 100 gange i Premier League.

Den tidligere landsholdsmålmand Thomas Sørensen har rekorden med hele 364 kampe i den bedste engelske række fordelt over sin tid i Sunderland, Aston Villa og Stoke.

På andenpladsen kommer Peter Schmeichel, som foruden siden 310 kampe også nåede at vinde hele fem Premier League-titler. Efter Peter følger sønnen Kasper Schmeichel, som nåede 284 kampe, heraf langt størstedelen hos Leicester, som han også var med til at føre til et sensationelt mesterskab i 2016.

På de næste to pladser følger to stadig aktive spillere i Christian Eriksen og Pierre Emile Højbjerg, men denne midtbaneduo er ikke længere selvskrevet på holdkortet, så ingen af dem vil næppe nå Thomas Sørensens rekord. Eriksen mangler dog blot at spille yderligere tre kampe for at tangere Kasper Schmeichels 284 kampe.

Eriksen har dog til gengæld rekorden som den mest scorende spiller i Premier League med 54 mål, mens Nicklas Bendtner på andenpladsen nåede 32 scoringer. I alt har 43 forskellige danske spillere scoret i Premier League gennem historien.

De vigtigste danske spillere i Premier League

Som nævnt ovenfor har danske spillere altså i den grad sat deres aftryk på den populære fodboldliga. Men hvilke danske spillere har været bedst i Premier League, og hvordan endte de egentlig der?

Her kommer nogle af de mest betydningsfulde danske spillere i Premier League siden 1992.

Peter Schmeichel

Den ikoniske danske målmand indtog straks Premier League med storm, og den store dansker var næsten umulig at score på, når han var allerbedst. Schmeichel blev hentet til Manchester United i august 1991, da Alex Ferguson overtalte United til at betale en halv million pund for den dengang 27-årige dansker, som havde imponeret for Brøndby i Uefa Cuppen den foregående sæson. Schmeichel blev med det samme en publikumsfavorit på Old Trafford, og han spillede mindst 32 ligakampe hver af de syv sæsoner, som han spillede for United i Premier League. Peter Schmeichel nåede også en sæson i både Aston Villa og Manchester City i karrierens efterår, men det er hans mange redninger i United-tiden, som han bedst huskes for.

Jan Mølby

For de unge fodboldfans er Jan Mølby måske mest kendt som den karismatiske kommentator til de store fodboldkampe, men den alsidige spiller huskes i Liverpool for en flot karriere, hvor han især i 80’erne var en del af Liverpools storhedstid. Mølby nåede dog også at spille for klubben i tre sæsoner i Premier League i midten af 90’erne, selvom han langt fra var lige så sikker i holdopstillingen i denne periode sammenlignet med i 80’erne.

Claus Jensen

Dette danske boldgeni var i 00’erne blandt Premier Leagues mest iøjnefaldende danske spillere, og scorede et hav af flotte mål gennem sin karriere i det engelske, hvor han repræsenterede Charlton og Fulham i Premier League, hvor det i alt blev til 20 scoringer i rækken. Efter vedvarende skadesproblemer stoppede Claus Jensen sin karriere i en alder af 30 år.

Jesper Grønkjær

Den hurtige kantspiller huskes i særdeleshed for én ting i sin Chelsea-tid. Nemlig sejrsmålet mod Liverpool i 2003-sæsonen, som sikrede London-klubben adgang til Champions League, hvilket var afgørende for Roman Abramovichs overtagelse af klubben. Grønkjær nåede i alt 88 Premier League-kampe for Chelsea, ligesom det også blev til 16 styks i Birmingham City, inden turen gik videre til Atlético Madrid omkring nytåret i 2005.

Nicklas Bendtner

Bendtner har måske ikke haft den største karriere i Premier League, men han er uden tvivl en af de mest kendte danskere, som har spillet i ligaen. Efter at han som ungt talent kom til Arsenals akademi i en alder af 17 år var forventningerne, ligesom hans egen selvtillid, enorme og det blev da også til i alt 136 Premier League-kampe, selvom dog han langt fra var en fast del af startopstillingen hos Arsenal. Han huskes især for at score sejrsmålet i sejren over Tottenham i 2007, blot 1,8 sekunder efter at han var kommet på banen, hvilket var ny rekord for hurtigste scoring af en indskifter.

Martin Laursen

Efter flere sæsoner hos AC Milan i Serie A, kom Martin Laursen i 2004 til Aston Villa, og det skulle blive et vidunderligt fit for begge parter. Laursen styrede sammen med Oluf Mellberg forsvaret på Villa Park, og den målfarlige dansker scorede i alt otte gange i sine 84 Premier League-kampe. Han huskes blandt andet for sin scoring i en vanvittig 4-4 kamp mod Chelsea på Boxing Day i 2007.

Daniel Agger

Den hårdføre, men elegante forsvarsspiller kom til Liverpool i en alder af 22 år efter, at han havde imponeret i Brøndby i årene forinden. Det indbragte Brøndby hele seks millioner pund, da Agger skiftede, hvilket var det dengang største beløb som en dansk klub havde solgt en spiller for til en udenlandsk klub. Agger døjede ofte med skader i sin tid på Anfield, men det lykkedes ham alligevel at nå 175 kampe i den ikoniske Liverpool-trøje.

Thomas Gravesen

Den teknisk stærke midtbanekriger Thomas Gravesen skiftede i sommeren 2000 den tyske Bundesliga ud med Premier League, da han skrev under med Everton. Hans dynamiske og altopofrende spillestil var det perfekte match med de passionerede Everton-fans, og det blev i alt til 141 Premier League-kampe, inden selveste Real Madrid hentede den gamle Vejle-dreng til deres stjernespækkede trup, hvor Gravesen pludselig blev holdkammerat med navne som Ronaldo, Zidane og Beckham.

Kasper Schmeichel

Kasper Schmeichel vil for altid have legendestatus i Leicester, efter han tørnede ud for klubben i the Championship i tre sæsoner, og herefter i Premier League i otte sæsoner, hvor det hele naturligvis kulminerede med mesterskabet i 2016. Her var Schmeichel med navne som Riyad Mahrez, N'Golo Kanté og Jamie Vardy en væsentlig grund til at ‘The Foxes’ endte med at gå hele vejen og vinder Premier League på trods af, at de inden sæsonen var spået til at blive en del af nedrykningskampen.

Andre danske spillere i Premier League

I det tidligere afsnit beskrev vi nogle af de største danske stjerner, som har optrådt i Premier League, men lad os nu se nærmere på nogle af de spillere, som du måske troede, at du havde glemt.

Henrik ‘tømrer’ Pedersen

Tømreren skiftede midtjylland ud med det nordlige England, da han efter at have vundet den danske pokalturnering med Silkeborg i 2001 tog til Bolton, som netop var rykket op i Premier League. Det blev i alt til 143 kampe og 22 mål i den hvide trøje, og selvom han oftest var angriber, blev han også brugt som venstreback til husbehov.

Per Frandsen

Tømreren var dog ikke den eneste dansker i Bolton i starten af 00’erne. Blandt sine holdkammerater var blandt andet Per Frandsen, som ad to gange tilbragte i alt syv år i klubben - kun afbrudt af en enkelt sæson hos Blackburn. Frandsen er herhjemme også kendt som den nuværende træner i Hvidovre.

Brian ‘The Beast’ Jensen

Dette bæst af en målmand nåede kultstatus på Turf Moor, og han nåede i alt 271 kampe for Burnley heraf 38 kampe i Premier League. ‘The Beast’ reddede blandt andet et straffespark mod Manchester United, da Burnley i 2009 vandt deres første kamp i den bedste engelske række i mere end 30 år.

Nuværende danske spillere i Premier League

Heldigvis var det ikke kun i 1990’erne og 00’erne, at de danske spillere bidrog til underholdningen i Premier League. På nuværende tidspunkt har vi endda en dansk Premier League-træner i Thomas Frank, som dermed er den første danske træner i rækken siden Michael Laudrup, som stod i spidsen for Swansea for et årti siden.

Brentford har ikke kun dansk islæt uden for kridtstregerne. Således har hele fem af spillerne hos ‘The Bees’ også dansk pas, og det er dermed med afstand den nuværende klub med flest danskere i truppen.

Hos Manchester United er der dog også en dansk duo i form af Christian Eriksen og Rasmus Højlund, mens også spillere som Joachim Andersen, Pierre Emile Højbjerg, William Orsula, Jacob Bruun Larsen, Philip Billing, Mads Juel Andersen slår sine folder i Premier League.

Ofte stillede spørgsmål

Hvem er den største danske spiller i Premier League? Som det kan læses har der været masser af store, danske spillere i Premier League, men der er nok generel enighed om, at Peter Schmeichel er den dansker, som har haft den største karriere i Premier League.

Hvordan kan man følge de danske spillere i Premier League? Du kan se alle Premier League-kampe med Viaplay, ligesom der vises kampe på blandt andet TV3+, SEE, og TV3 Max.

Hvorfor var der så mange danske spillere i Premier League i 90’erne og 00’erne? I takt med, at danske hold imponerede i Europa samtidig med at også det danske landshold leverede flotte resultater, skabte det naturligvis ekstra opmærksomhed for danske spillere. Og hvor de bedste danske spillere måske tidligere var taget til Tyskland eller Italien tog mange af profilerne i 90’erne og 00’erne i stedet til Premier League.


Vores Partnere
ManchesterCity
3F Superliga

Trustly
Apple Pay
Skrill
MobilePay
Paysafecard
Visa
Mastercard
Spillemyndigheten
ROFUS
Spillemyndigheten
Spillbranchen

LeoVegas Gaming plc. opererer under licenser udstedt af (Spillemyndigheden), som holder operationen af spiltjenester under tilsyn i Danmark. LeoVegas Gaming plc. besidder casinolicens med nummer (21-70665) udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026. LeoVegas Gaming plc. besidder også en spillelicens til at udbyde sportsspil i Danmark med nummer (21-70665), udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026.

Har du brug for yderligere råd og vejledning om ansvarligt spil og spilafhængighed, kan du kontakte Spillemyndighedens hotline StopSpillet eller udelukke dig selv fra online-spil via ROFUS.

Spil kan være vanedannende. Spil ansvarligt.18+

Vi er desværre ikke tilgængelige i dit område!

Du besøger en version af vores hjemmeside, der ligger uden for dit område.