nye expekt Blog

Formel 1-sæsonen 2024

En ny og spændende Formel 1-sæson er netop skudt i gang, og 2024 tegner sig til at blive et interessant år, hvor Red Bull og Max Verstappen dog endnu en gang er den helt store favorit til at tage de fleste sejre. Bliv klogere på den nye sæson med vores Formel 1 optakt, hvor vi forsøger at give et overblik over de mest interessante hold og kørere til den nye sæson.

For første gang nogensinde er samtlige kørere som sluttede 2023-sæsonen fortsat i samme sæder fra 2024. Der er altså ikke nogen nye kørere at holde øje med. Men det betyder dog ikke, at alting bare er kedeligt og normalt i Formel 1. Vi fik nemlig en stor nyhed inden sæsonstarten, om at den syv-dobbelte verdensmester Lewis Hamilton fra næste sæson skifter fra Mercedes til Ferrari, hvilket kom som en stor overraskelse for flere eksperter. Dermed bliver denne sæson britens sidste hos Mercedes, hvor han har vundet så mange triumfer.

Der er også flere regelændringer i 2024-sæsonen, som giver holdene nogle nye muligheder. Derfor bliver det uden tvivl endnu en spændende og dramatisk sæson, vi går i møde. Og du bliver helt klar til den nye sæson med denne Formel 1 2024 optakt.

Vinder-favoritter

Som vinder af de sidste tre Formel 1-sæsoner er der ingen tvivl om, at Red Bulls fartgale hollænder Max Verstappen er den helt store favorit til også at vinde mesterskabet i 2024. Den til tider arrogante verdensmester satte masser af vinder-rekorder i sidste sæson, hvor hans suverænitet i længden blev en smule søvndyssende. Den 26-årige hollænder startede den nye sæson med en sikker sejr i Bahrain, og det er svært at se, hvilket team der skulle kunne vælte Verstappen af pinden. Hans største trussel kommer formentlig fra sin egen holdkammerat Sergio Perez, men det er tvivlsomt, om mexicaneren kan holde trit med sin hurtigere kollega over en hel sæson. Men Perez ligner det bedste bud på en anden vinder end Verstappen.

Næst efter de to Red Bull-kører ser det utroligt jævnbyrdigt ud i det store Formel 1-felt. Hos Mercedes bliver det spændende at følge Hamilton i sin sidste sæson hos det tyske mandskab. Måske kan Hamiltons kommende skifte betyder, at George Russell vil blive højt prioriteret i denne sæson, men Mercedes vil formentlig også være interesseret i at sikre Hamilton den bedst mulige afslutning hos mandskabet, hvor han har fejret så mange store triumfer.

Det bliver særdeles interessant at følge Mclaren i denne sæson, som virkelig blev bedre som sæsonen skred frem i 2023. Kørerne hos det engelske team er som bekendt Lando Norris og unge Oscar Piastri. Norris jagter stadig sin første grand prix-sejr, men med hele 13 podieplaceringer gennem sin karriere har han vist, at han kan kæmpe med helt i toppen af feltet.

Er det mon i 2024, at briten henter sin første grand prix sejr i Formel 1? Det ville ikke være den største sensation, hvis det skete.

Oscar Piastri kører sin blot anden sæson i Formel 1, og den 22-årige australier imponerede i sin rookie-sæson, hvor det blev til to podieplaceringer. Begge McLarens kørere bør være bedre end for et år siden, så hvis bilerne også kan levere, kan der bestemt ligge mange mulige podieplaceringer til McLaren.

Det er umuligt at sige Formel 1 uden at sige Ferrari, men det populære team har faktisk ikke vundet mesterskabet siden finske Kimi Räikkönnen vandt helt tilbage i 2007. I 2023 vandt det legendariske, italienske team som det eneste hold ud over Red Bull dog et grand prix, da Carlos Sainz var hurtigst på banen i Singapore. På trods af denne sejr var 2023 langt fra en succes for Ferrari. Det var inden 2023 forventet, at Ferrari ville være førsteudfordreren til Red Bull, men i sidste ende blev det blot til en tredjeplads i konstruktørernes mesterskab, og deres bedste kører i den samlede stilling var Charles Leclerc som nummer fem.

Endelig skal man aldrig udelukke den rutinerede og snu ræv Fernando Alonso, som i sin Aston Martin-bil hentede en flot samlet fjerdeplads i sidste sæson. Den tidligere verdensmester hentede hele otte podieplaceringer i 2023, og mon ikke vi også ham at se mindst et par gange på podiet i 2024?

Sæsonens mest afgørende øjeblikke

Der er altid stor fokus på åbningsløbet i en ny sæson, og løbet i Bahrain viste, at Red Bull er mindst lige så stærke, som de andre hold formentlig havde frygtet. Max Verstappen vandt i overbevisende stil løbet foran sin holdkammerat Sergio Perez, mens Carlos Sainz snuppede den sidste plads på podieskamlen. Dermed ligner det en ny sæson, hvor det for de andre hold først og fremmest handler om at være ‘the best of the rest’. 2024-sæsonen byder på flere løb end nogensinde før med hele 24 løb fordelt på årets kalender. Efter det netop overståede grand prix i Bahrain skal feltet næste gang til Saudi Arabien, inden turen går forbi Australien i sæsonens tredje grand prix. Det traditionsrige løb i Monaco finder sted i slutningen af maj måned, hvor Red Bull også har vundet de seneste tre udgaver. Sæsonen sluttes af i december måned, når Abu Dhabi lægger asfalt til det afsluttende grand prix, som altså det 24. løb på kalenderen.

Hvad er nyt i denne sæson?

Reglerne ændrer sig ofte inden for motorsportens verden, og således også inden for Formel 1, hvor der også er nogle ændringer i forhold til sidste år.

Der er nu blandt andet åbnet op for, at holdene i højere grad kan appellere beslutninger truffet i et tidligere løb. Fra 2024 sæsonen kan holdene forsøge at revidere beslutninger, der allerede er blevet truffet afgørelse om, så længe de kan give et nyt betydeligt og relevant element, som var utilgængeligt, da den oprindelige beslutning blev foretaget.

En anden ændring betyder, at holdene nu kan ændre på bilerne mellem sprintløbet og kvalifikationen. Sidste år var der flere hold, som fik straf efter at have ændret på opsætningen i den periode, hvor der ikke måtte foretages ændringer, men den nye regelændring giver altså Formel 1-holdene mere fleksibilitet i den henseende. Ligesom sidste år har seks af løbene en sprintudgave i år.

Endelig har en ny regelændring betydet, at DRS nu kan aktiveres af løbslederen allerede efter en omgang er kørt. Tidligere skulle der gå to omgange. Med denne regelændring kan det åbne op for mere spænding i den tidlige fase af løbet.

Den helt store nyhed i Formel 1-verdenen i 2024, har dog været Lewis Hamiltons kommende skifte til Ferrari begyndende fra 2025. Det betyder altså, at en af sportens største ikoner gennem tiderne nu forenes med det mest legendariske og berømte Formel 1-hold. Ferrari har gennem historien domineret sporten, men det er altså 17 år siden, at der sidst har været en kører, som har vundet verdensmesterskabet i den røde bil. Kan Hamilton bryde Ferraris forbandelse og slutte karrieren med en ottende VM-titel, og dermed blive den mest succesfulde Formel-1-kører gennem tiden?

Michael Schumacher har ligesom Hamilton syv VM-titler bag sig, og da tyskeren i 2000 sikrede Ferrari deres første titel i mere end to årtier, opnåede han legendestatus. Selvfølgelig skadede det heller ikke, at han tog fire yderligere titler hos Ferrari. Netop Schumacher måles Hamilton ofte med i kraft af deres lige mange VM-titler. Der er ingen tvivl om, at en ottende titel hos netop Ferrari formentlig vil tippe den duel til Hamiltons side. Briten kan med en titel hos Ferrari desuden blive den blot anden kører i historien til i så fald at vinde VM med tre forskellige hold.

Om det lykkedes for Hamilton at vinde VM hos Ferrari, får vi tidligst svar på næste år, men det bliver spændende at se, hvad hans kommende skifte betyder for hans præstationer i Mercedes-bilen i denne sæson.

Dansk succes i Formel 1?

Kevin Magnussen har inden denne sæson stillet til start i hele 163 Formel 1-løb, og han er dermed med afstand den mest succesfulde danske kører gennem tiden. Tidligere har også Tom Belsø, Jan Magnussen (Kevins far) og Nicholas Kiesa deltaget i et Formel 1-løb, men ingen kommer i nærheden af Magnussen Jrs. mange løb. I denne sæson stiller danskeren igen til start for Haas, som han har kørt for siden 2017. Hans bedste resultat i et Formel 1 grand prix kom i hans debut, hvor han først blev nummer tre, men sidenhen rykkede en plads op som nummer to, efter at Daniel Ricciardo blev straffet.

Siden da er det blevet til fire femtepladser, den seneste kom i 2022. I 2023 var der ikke mange point at hente gennem sæsonen, hvor det blot blev til tre styks i form af de tre tiendepladser han hentede ved løbene i Saudi Arabien, Miami og Singapore.

Dermed bør det være muligt for den nu 31-årige dansker at forbedre resultaterne fra sidste år, og hvis heldet er med ham, kan det måske blive til en ny top-5 placering i et af årets løb.

FAQs

Hvornår er sæsonens første Formel 1-løb? Sæsonens første løb var den første weekend i marts i Bahrain. Du kan finde hele Formel 1-kalenderen her

Hvem er favoritten til at vinde Formel 1 i 2024? Som vi understreger i denne Formel 1 optakt er Max Verstappen den helt store favorit til at vinde sit fjerde mesterskab i træk. Der er dog også andre kører i feltet, som har vundet verdensmesterskabet tidligere. Lewis Hamilton har hele syv VM-titler, mens Fernando Alonso har to titler på cv’et. Den største trussel mod Verstappen bliver dog formentlig hans egen holdkammerat Sergio Perez, som er sluttet som to’er og tre’er i de seneste to sæsoner.

Hvor mange Formel 1 løb køres der i 2024? Der skal i alt køres grand prix 24 gange i 2024. Det er to løb flere end i 2023.

Er der nogen danske kørere i Formel 1? Kevin Magnussen er stadig en del af Formel 1-feltet, og kører for Haas. Danskeren hentede tre placeringer i top-10 i 2023.

Hvordan kan man se Formel 1 i Danmark? Formel 1-sæsonen kan følges direkte foran fjernsynet med TV3+ eller online, hvor man kan se de mange løb hos Viaplay.


Vores Partnere
ManchesterCity

Manchester City FC

3F Superliga

3F Superliga


Trustly
Apple Pay
Skrill
MobilePay
Paysafecard
Visa
Mastercard
Spillemyndigheten
ROFUS
Spillemyndigheten
Spillbranchen

LeoVegas Gaming plc. opererer under licenser udstedt af (Spillemyndigheden), som holder operationen af spiltjenester under tilsyn i Danmark. LeoVegas Gaming plc. besidder casinolicens med nummer (21-70665) udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026. LeoVegas Gaming plc. besidder også en spillelicens til at udbyde sportsspil i Danmark med nummer (21-70665), udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026.

Har du brug for yderligere råd og vejledning om ansvarligt spil og spilafhængighed, kan du kontakte Spillemyndighedens hotline StopSpillet eller udelukke dig selv fra online-spil via ROFUS.

Spil kan være vanedannende. Spil ansvarligt.18+

Vi er desværre ikke tilgængelige i dit område!

Du besøger en version af vores hjemmeside, der ligger uden for dit område.