nye expekt Blog

Dansk cyklings største bedrifter

Dansk cykling historisk set

Danmark har i mange år haft store cykeltraditioner og danske ryttere har siden 1990’erne været en fast bestanddel af cykeleliten, hvor de især har nydt stor succes i verdens største cykelløb, Tour de France. I denne artikel kigger vi nærmere på dansk cyklings største bedrifter. For allerede inden de glade 90’ere havde Danmark sat sig selv på det store cykelkort. Et af de største danske resultater kom i 1968, da Ole Ritter slog den mytiske timerekord, da han tilbagelagde hele 48,653 km på de 60 minutter.

Ritters utrolige timerekord holdt hele fire år, inden den blev slået af historiens ubetinget mest vindende cykelrytter, belgiske Eddie Merckx.

Cykelinteressen blandt det danske publikum voksede dog for alvor med stor fart, efter at TV2 begyndte at vise Tour de France, med den populære kommentatorduo Jørn Mader og Jørgen Leth, tilbage i 1989.

Få efter begyndte den gyldne danske generation med ryttere som Bjarne Riis, Bo Hamburger og Rolf Sørensen at få hovedroller under de tre uger i Frankrig, hvilket gjorde løbet i juli til en af de mest populære sommerbegivenheder for mange danskere.

Lad os se nærmere på danskere i Tour de France gennem tiden og blive klogere på de bedste resultater i det franske etapeløb.

I 1913, ti år efter den første udgave, fik den første dansker sin debut i Tour de France, da Christian Christensen stillede til start. Vi skulle dog helt frem til 1958, før en dansker gennemførte det hårde etapeløb. Således var Hans E. Andreasen den eneste af de fire danskere, som stillede til start i 1958, som gennemførte rundturen i Frankrig.

I 1970 vandt Mogens Frey den første danske etapesejr, selvom den danske rytter faktisk ikke var den første til at krydse målstregen. Frey var ankommet til målstregen sammen med sin portugisiske holdkaptajn, Joaquim Agostinho. Men da Frey gjorde sig klar til at spurte om sejren, lagde Agostinho hånden på danskerens styr, inden han selv kørte først over stregen. Efter etapen blev Agostinho dog deklasseret for usportslig optræden, og dermed fik Danmark på noget mærkværdig vis sin første etapesejr i Tour de France.

Og der skulle gå hele 13 år, før Kim Andersen sikrede den næste sejr på de franske veje. Herefter gik det dog stærkt, og der kom yderligere to danske sejre i 1980’erne, inden 1990’erne for alvor satte gang i cykelfeberen hjemme i Danmark.

I 1990’erne vandt Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Bo Hamburger og Jesper Skibby tilsammen otte etapesejre, og i 1995 blev ‘Ørnen fra Herning’ den første dansker på tour-podiet i Paris, da han blev en samlet nummer tre i løbet. Året efter kulminerede den danske cykelfest så, da Riis gik hele vejen og vandt Tour de France foran sin holdkammerat, den unge komet Jan Ullrich.

Riis fandt dog ikke samme form efterfølgende, og dermed blev det ved den ene Tour-sejr for den alsidige dansker.

I 1998 huskes Tour de France ikke så meget for den forrygende klatrer, Marco Pantani, som vandt løbet, men mere for de dramatiske scener, som udspillede sig uden for løbsvejene. En Festina-massør, som blev fanget i tolden blev startskuddet på en af de største sportsskandaler gennem historien.

Det stjernespækkede Festina-hold med en grædende Richard Virenque blev nemlig smidt ud af løbet, men politiets razziaer fortsatte gennem løbet og hele syv øvrige hold valgte at trække sig fra løbet, som for alvor åbnede verdens øjne for en af skyggesiderne ved sporten. Blandt de hold som trak sig, var blandt andet Bo Hamburgers TVM-mandskab.

Senere har størstedelen af de mange danske stjerner som Bjarne Riis og Rolf Sørensen dog også erkendt, at de heller ikke blot kørte på rent vand gennem deres cykelkarrierer.

Tour de France har desværre ikke undgået flere skandaler siden 1998, og blandt de største huskes blandt andet 2006, hvor ‘Operation Puerto', betød at flere løbsfavoritter som Ivan Basso og Jan Ullrich ikke fik lov til at stille til start.

Efter løbet i 2006 blev vinderen Floyd Landis så testet positiv, mens en af de andre store skandaler har været Lance Armstrongs omfattende misbrug, som fandt sted gennem alle de syv år, som han vandt løbet. Armstrongs skandale var ekstra bemærkelsesværdig, da den ikke blot indeholdt brug af doping, men også havde tråde til korruption helt til toppen af den internationale cykelunion.

De mange uheldige sager har betydet, at de bemærkelsesværdige præstationer i sporten altid akkompagneres af en vis portion skepsis.

Generelt virker det dog til, at sporten rent faktisk er blevet renere gennem de sidste par årtier, og derfor har vi også alle ladet os begejstre af Jonas Vingegaard, der efter sejrene i 2022 og 2023 blev den første dansker til at vinde Tour de France to gange.

I 2022 var Danmark også vært for løbets tre første dage, og den udgave af løbet bød foruden for den samlede sejr til Vingegaard også på hele fire danske etapesejre.

Store danske endagssejre

Det er dog ikke kun i Tour de France, at Danmark har høstet store triumfer. Også i de store endagsløb har de danske ryttere ofte vist sig flot frem.

I den flamske klassiker Fléche Wallone har både Kim Andersen og Bo Hamburger således vundet, mens Rolf Sørensen og Jakob Fuglsang begge har været først over stregen i Liege-Bastogne-Liege.

Rolf Sørensen vandt også som den første dansker Flandern Rundt i 1997, og 24 år senere gentog Kasper Asgreen den store bedrift. I 1995 strøg Lars Michaelsen til tops i semi-klassikeren Gent Wevelgem, mens Mads Pedersen foruden sit verdensmesterskab også har vundet Gent Wevelgem to gange - senest i 2024.

Også Lombardiet Rundt har haft en dansker øverst på skamlen, da Fuglsang vandt i 2020, mens Michael Valgren i 2018 blev den anden dansker til at vinde Amstel Gold Race efter Riis’ triumf i 1997.

Jonas Vingegaards dominans

Selvom de danske cykelfans altså også er blevet forkælet af flere flotte endagssejre, er det uden tvivl stadig Tour de France, som har størst bevågenhed blandt de bredde cykelpublikum. Derfor har Jonas Vingegaards store succes genskabt den cykeleufori, som også herskede under 90’erne. Men lad os tage et blik på Vingegaards bedrifter i Tour de France.

Jonas Vingegaard skiftede til Team Jumbo-Visma i 2019, men ingen kunne have forudset den store succes, som kom blot få år senere.

I sin første sæson hos det hollandske mandskab var det mest opsigtsvækkende resultat en etapesejr i Polen Rundt. I 2020 viste han sig igen flot frem i Polen, hvor han endte på en samlet ottendeplads. Mere bemærkelsesværdigt var dog det flotte arbejde, som han udførte i bjergene for sin holdkaptajn, Primoz Roglic, da sloveneren tog den samlede sejr i Vuelta a Espana.

2020-sæsonen var dog ingenting sammenlignet med 2021, som for alvor indprentede Vingegaard ind i alle cykelfans’ bevidsthed.

Blandt de mange store resultater var blandt andet to etapesejre og den samlede sejr i Settimana Internazionale di Coppi e Bartali, mens det også blev til en samlet andenplads i det stærkt besatte Baskerlandet Rundt. I april blev Vingegaard så udtaget til det års Tour de France i en rolle, hvor han var udset til at skulle hjælpe Roglic til en samlet sejr.

Roglic blev dog stærkt medtaget efter et styrt på 3. etape, og det stod hurtigt klart, at Vingegaard var Jumbos bedste bud på en klassementrytter i dette løb. Optimistisk begyndte eksperter at nævne en mulig top-10 placering til Vingegaard, som dog kun blev bedre og bedre, som løbet skred frem. I Paris kunne den ‘nykendte’ dansker så lade sig hylde som en flot nummer 2, og han sikrede dermed den første danske podieplacering i klassementet siden Bjarne Riis i 1996.

Dermed var forventningerne store til Vingegaard inden 2022-udgaven af Tour de France, hvor han på forhånd var udset til at skulle dele kaptajnrollen med Roglic i forsøget på vippe sejreherren fra 2021, Tadej Pogacar, af pinden. Vingegaard viste dog sig hurtigt som den stærkeste mand på Jumbo-mandskabet, og efter de tre ugers cykelløb i både Danmark og Frankrig var han knap tre minutter foran foran Pogacar efter sidste etape. Dermed sikrede han sin karrieres største sejr, og den måske største danske sportspræstation efter årtusindeskiftet.

I 2023 var Vingegaard endnu mere suveræn og hans sejrsmargin på 7,29 minutter var den næststørste siden 2006.

Forventningerne er derfor enorme til Vingegaard inden 2024-udgaven, hvor danskeren dog desværre var involveret i et forfærdeligt styrt under Baskerlandet Rundt.

Men hvis danskeren kommer sig vel, vil han i år være den ubetinget største favorit til den samlede sejr, og han vil kunne blive den første rytter siden Chris Froome i 2017 til at vinde tre gange i træk.

Hvordan klarer Danmark sig i cykling

På trods af Danmarks lille størrelse er vores ryttere blandt de allerbedste i hele verden. På verdensranglisten pr. 16. april 2024 indtager Danmark således en flot andenplads kun overgået af Belgien. Dermed er Danmark foran stolte cykelnationer som Spanien, Frankrig og Italien.

Det skyldes ikke mindst, at Danmark har en bred elite, hvor ryttere som Jonas Vingegaard, Mads Pedersen, Mattias Skjelmose, Mikkel Bjerg og Kasper Asgreen alle er placeret i top 100. Det er dog især de tre førstnævnte, som har skrabet størstedelen af pointene sammen og de befinder sig alle tre i top 12 over ryttere med flest UCI-point.

FAQs

Hvad er de største cykelløb i denne sæson? Udover de mange endagsløb er højdepunkterne i cykelsæsonen de tre store etapeløb. Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana.

Kan Jonas Vingegaard vinde Tour de France igen? På trods af sit slemme styrt under Baskerlandet Rundt, er Jonas Vingegaard den store favorit til at vinde Tour de France for tredje gang i træk.

Hvor mange danskere er med i Tour de France? Trupperne til Tour de France er ikke udtaget endnu, men vi kan uden tvivl igen i går forvente masser af danskere på startlisten. De sidste tre år har alle budt på mindst ti ryttere til start hvert år, og det er formentlig mellem 8-12 danskere, som vi kan forvente bliver udtaget til sommerens store begivenhed.


Vores Partnere
ManchesterCity

Manchester City FC

3F Superliga

3F Superliga


Trustly
Apple Pay
Skrill
MobilePay
Paysafecard
Visa
Mastercard
Spillemyndigheten
ROFUS
Spillemyndigheten
Spillbranchen

LeoVegas Gaming plc. opererer under licenser udstedt af (Spillemyndigheden), som holder operationen af spiltjenester under tilsyn i Danmark. LeoVegas Gaming plc. besidder casinolicens med nummer (21-70665) udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026. LeoVegas Gaming plc. besidder også en spillelicens til at udbyde sportsspil i Danmark med nummer (21-70665), udstedt d. 3. oktober 2021 og gældende indtil d. 2. oktober 2026.

Har du brug for yderligere råd og vejledning om ansvarligt spil og spilafhængighed, kan du kontakte Spillemyndighedens hotline StopSpillet eller udelukke dig selv fra online-spil via ROFUS.

Spil kan være vanedannende. Spil ansvarligt.18+

Vi er desværre ikke tilgængelige i dit område!

Du besøger en version af vores hjemmeside, der ligger uden for dit område.